Leva tillsammans

Salam

Igår bestämde min fru och jag att gå tidigt hem efter jobbet och vi träffades i Hornstull och åkte tillsammans därifrån.

Vi pratade om olika saker och så berättade jag att jag hade läst om Europas domstol beslut om att backa den franska regeringen i fråga om burka lagen, deras argument var att de håller med fransmännen att lagen uppmuntrar folk att ”leva tillsammans”.

Det var kanske dagens skämt, hur som helst kunde jag inte låta bli att säga till min fru att ”islamiseringen” av Europa hade gått längre än vad vi trodde, nu satt i Europas domstol muslimska domare som ägnar sig åt att bestämma hur kvinnorna ska klä sig, om man ska tro på vad folk, tidningar och Jimmy säger om muslimer.

En annan sak som verkligen fick mig att förundra var detta om att se den andras ansikte är nödvändigt för att kunna ”leva tillsammans”. Jag känner några gifta par som inte behöver se varandras ansikte för att leva tillsammans, faktum är att kanske en burka skulle förenkla deras relation. För att inte tala om alla dessa politiker och tjänstemän som kan kommunicera med oss utan att ens bry sig att titta på oss, och vi lever tillsammans.

Jag underskattar inte värden i att se varandras ansikte, en stor del av vår agerande baseras på den information vi får från våra medmänniskors ansiktsuttryck, jag vet också hur svårt är det att kommunicera men en person man inte ser, jag deltar i en del online möte och föreläsningar i mitt arbete, men det betyder inte att det inte går.

Man kan inte tvinga folk att leva tillsammans, framförallt om man föraktar de man vill tvinga till det och det är ingen hemlighet att de som förespråkar burka och huvudduks förbud är människor som har en stor förakt för andra människor som inte tillhör deras exklusiva ”kulturella, etniska, samhälleliga” klubbar.

För att verkligen leva tillsammans måste man respektera varandra även om man inte håller med den andres åsikter eller hans/hennes livsstil, annars blir det en parodi för formatets skull, något som drabbar många äktenskaper.

Att leva tillsammans kräver en stor del av vilja och förnuft, en verkligen önska att vara en del av gemenskapen och bidra att bygga upp gemenskapen. Detta är något som gäller alla, och det är något som definitiv vi muslimer måste vara mer aktiva med.

I många suror i Koranen dyker upp följande: ”Och frukta Gud, ni som har förstånd!” Ibland känns det som att det sistnämnda har verkligen lämnat oss, förståndet.

Ramadan är en tid för reflektion sägs det, jag tror på det. Jag brukar tänka en hel del under denna tid på vad som kunde göras bättre, jag har alltid sett Islam som en logisk, förnuftig religion. Jag tillhör den grupp av människor som prioriterar det praktiska och Islam har alltid varit min ledstjärna. Det är de små saker som ger bäst resultat, att säga hej, salam eller Ramadan Mubarak till en främmande, att berömma någon för det lilla han/hon har gjort, att lämna sin plats i en buss eller tåg till någon som behöver det mer än jag, att säga ”ursäkta” när man vill gå förbi istället för att knuffa sig fram är mer effektiv än ett långt skägg, mörka abayor eller storslagna predikningar, det är det vardagliga som känns närmare.

Försök att göra det och du kommer att se skillnaden.

Och nu avslutar jag innan det är försent, detta skulle bli en kort inlägg. Det är faran med att låta mig tänka och skriva ner det.

Salam

Annonser
Det här inlägget postades i Juan V. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Leva tillsammans

  1. gunillakhadija skriver:

    Underlig uppfattning om vad leva tillsammans ska innebära: att den ena tvingar kläderna av den andra :S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s