Den svenska högtiden, en bit kvar

Läste min bloggkamrat Petronellas framtidsvision om att Ramadan blir en svensk högtid. Det känns inte så tokigt på det hela taget. Faktiskt riktigt trevligt. Frågan är bara vem som kommer att göra jobbet. Bland konvertiter ser jag en stor majoritet som lägger ner en massa möda på att ta till sig någon annans kultur, en kultur från någon muslimskt land. Kanske partnerns om man nu är gift. Eller kanske muslimska vänners. Man äter, klär sig och tillbringar sin tid som de gör.

På ett vis är det ju logiskt att man tar efter hur andra muslimer man kommer i kontakt med gör. För min del så gillar jag också att testa på både mat från olika delar av världen och sånt som etnochica kläder 😉 Men hur ska Ramadan bli svensk med den marockanska hariran eller turkiska chorban? Inte helt självklart. Över huvud taget får jag med åren allt mer tveksamhet till det där att nästan byta kultur för att man är konverterad  muslim. För det är ju faktiskt inget som per automatik måste ske, och påfallande många konvertiter verkar någon gång också få ett bakslag någonstans på vägen, inte känna igen tjejen eller killen med saudiarabiska kläder i spegeln och börja längta efter något av barndomens minnen.

Det borde vara enkelt. Islam kom för att förbättra och underlätta, inte för att livet skulle bli knepigare eller för att du skulle göra om dig till någon annan. Islam har spritts över jorden och integrerats med en rad olika kulturer innan den kom till Sverige. Visst borde det funka även här? Men hur blir integrationsprocessen om de etniskt svenska muslimerna ivrigt försöker byta till en annan kultur som de trott är mer islamisk?

Var den du är. Allah har gjort dig sån. Glad Ramadan. Jag ska nog koka köttsoppa i stället för harira framöver. 😉

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i gunillakhadija. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s