Svensk Ramadan

Salam

Är det inte underbart hur världen fungerar? Jag hade ett huvud fullständigt tomt på allt och så mindes jag att jag inte hade läst färdigt gårdagens bloggar och då slog blixten inte en men tre gånger.

Jag fick en fråga häromdan, Vad är syftet med bloggen? Jag trodde att det var uppenbart men tydligen inte, men efter att ha läst syster Petronella, Iman och Gunillas inlägg kände jag att om det finns någon som inte fattat det, detta med syftet, är det för att han/hon inte ha läst bloggen.

Det finns tillfälle, och de är många hos mig, där man går och tänker på saker som gör en antingen förbannad eller otrolig glad, saker man skulle vilja dela med andra för att kunna se det på alla möjliga vinklar och blir ännu gladare eller mer förbannad.

Jag ser bloggen som någon sorts terapi, där man verkligen sätter ord på det man känner och förhoppningsvis får man respons, givetvis finns det en fara med det, responsen kan vara negativ men det kan också vara positiv och då har man fått fullträff.

Jag håller med om detta om att göra Ramadan till en svensk högtid går väldigt trög. Syster Gunilla har rätt enligt min åsikt, vi påverkas otroligt mycket av den arabiska kulturen på ett negativ sätt i vår önskan att agera muslimskt. Ibland känns det som att man konverterat till arab och inte till muslim och därför mångas förväntningar om att man ska ta till ett arabiskt namn och ett arabiskt beteende vilket är inte alltid islamiskt.

Nu ska ni inte missförstå mig, min fru är arab och jag går hemma med egyptiska gallabiyor som jag tycker är skönt att bära hemma. Men för att skapa en svensk högtid krävs det att man verkligen inser att Islam inte är en arabisk religion och givetvis agera utifrån det. Jag har aldrig sett någon ifrågasätta pakistanier eller nigerianer för sitt sätt att praktisera Islam eller de kulturella uttryck de har lagt till i sitt sätt att praktisera det. Jag tror inte på att ju mer arabiskt desto mer islamiskt och att om vi verkligen vill leva som muslimer ska vi flytta till ett ”muslimskt land”. Jag ställer en fråga här, finns det muslimska länder eller är de länder med muslimskt majoritet?

När jag säger att vi påverkas negativ menar jag att vi inte tillåts tänka fritt eftersom vi förutsätter att allt som är arabiskt är islamiskt och det är det inte. Och detta speglas även i de minsta enkla saker som mat till Ramadan. Men det är inte enbart andras fel, vill vi något, måste vi kämpa för det.

Vi skulle kanske kunna använda denna blogg för att starta en mat revolution och se till att vi har till nästa Ramadan en gravad Ramadan lax, Ramadan pytt i panna, Ramadan kroppkakor och allt man tänka sig skapa med svenska råvaror. Det är upp till oss, det är inte lätt men det går om vi vill.

Jag lovar komma tillbaka med mitt eget bidrag.

Salam

Annonser
Det här inlägget postades i Juan V. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s