En vanlig dag

Salam

Igår träffade jag min fru på vägen hem efter arbetet, vi skulle handla kläder till barnen. Väl in i en av de olika klädesaffärerna som finns i stan såg vi en muslimsk kvinna och vi hälsade på henne, hon svarade men jag såg i hennes undrande ögon att hon försökte komma ihåg vilka vi var.

När vi skulle betala var hon i samma kö och återigen tittade hon på oss och försökte komma ihåg.

Vi kände inte henne, men när vi gick in i affären tittade hon på oss och det var helt naturlig att säga salam alaykom, eller kanske var det inte så naturligt. Jag nämnde tidigare att vi är vana att bara hälsa på dem vi känner och det som hände idag bevisade det.

Men det finns också saker som är vanligare fast de är kanske inte lika bra. Jag tänker på det faktum att vi fastar i olika tider och till och med olika dagar. Vi har vänner som fastar enligt svensk tid och började den 28 men det finns de som började den 29, Det finns de som fastar enligt saudisk, egyptisk, marockansk, turkisk tid och de som följer olika fatwor som gör att de är inte i fas med något land. Bra med mångfald men, är det idealiskt?

Vi kan hävda att det visar hur ”demokratisk” islam är men det hjälper inte att bygga upp en gemenskap. Vi har också diskuterat detta med svenska högtider och för det krävs en bättre gemenskap som kan komma överens om saker som datum och annat. Jag måste berömma beslutet av flera islamiska organisationer att följa det europeiska rådet i frågan om start datum för Ramadan, ett modigt beslut i en tid där alla vänder ögonen till utlandet som om månen aldrig visas i Sverige. Det var inte lätt och jag har hört en del kritik men som sagt det var rätt gjort.

Kanske trots allt är vi på väg att bli en gemenskap i Sverige och inte en tillfällig visitort för muslimer som ska tillbaka hem till muslimska länder där man kan verkligen uppfostra barnen på ett muslimskt sätt. Jag rekommenderar läsa följande artikel, ”Irland är världens mest trogna land till Koranens värderingar”, det är i sin enkelhet en ögonöppnare men jag hade redan innan samma känsla

Jag är nu in i min sista arbetsdag innan jag börjar semester, vi åker på måndag till Egypten, så från och med måndag, Om Gud vill, kommer jag att skriva därifrån.

Och ett sista ord om detta med olika fastetider. Glöm inte att agera muslimskt och respektera andras beslut. Vi kan alltid berätta varför vi gör som vi gör men det vi inte kan göra är att visa förakt för andras beslut. Respekt och framförallt ödmjukhet är viktig, kom ihåg att det finns bara En som har rätt, och det är varken du eller jag, vi är bara människor som försöker göra rätt.

Salam

Annonser
Det här inlägget postades i Juan V. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s