Första fastedag i Egypten

Salam

Nu är jag och familjen i Egypten. Resan gick bra och vi landade i Kairo strax före klockan åtta. Trots alla förberedelser finns det alltid något som måste göras i sista minut och denna gång var inte något undantag. Jag gick och la mig vid ett tiden på natten, vi hade bestämt oss för att inte fasta under resan, vilket var ett klokt beslut med tanke på hur trötta vi var.

Väl i Kairo var vi lite reda på hur varm det skulle bli men en behaglig kväll med en svalkande vind och 28 grader väntade på oss.

Resan hem till vårt och mina svärföräldrars hem tog nästan två och en halv timme. De bor utanför Tanta, Egyptens tredje största stad i en by som heter Ebyar, by låter lite men så heter denna ”lilla” by på 50 000 invånare.

Det som verkligen förvånade mig var det jag inte såg på vägen hem till Ebyar. Vanligtvis är Egypten under Ramadan ett hav av färger och ljus som blinkar oavbrutet och som berättar för alla att Ramadan är här. Och jag menar inte alla dessa påkostade lyx restauranger och kaféer, men vanliga gator och moskéer. Denna gång fanns det så få ljus att det kändes lite trist, som om Ramadan hade inte kommit, men alla fastar och bryter fastan som man brukar göra.

Trots det är det något som inte riktig stämmer, något som saknas och jag hoppas att det är som min fru säger att folk har inte pengar och allt har blivit dyrare men innerst inne vet jag att det är bara en del av förklaringen, att det senaste årets våldsamhet, det senaste årets inre kamp har haft sitt pris.

Barnen somnade på vägen men vaknade när vi kom fram och sedan var de uppe tills vi åt suhoor. Vi alla tog en dusch innan vi gick och la oss, och mina svågrars förberedelse gav oss en natt utan myggor.

Idag mitt på dagen var det 31,2 utomhus och 31,3 inomhus. Som tur är det blåser och det blir svalare men de öppna fönstren och dörrar har sitt pris, flugor.

Det har gått bra med fastan, varmare men kortare dagar. Man blir tröttare, det är värme, men i gengäld är man ledig och det blir inte lika mycket krav på att något ska göras under dagen, nåja, det är inte riktig sann men nästan. Det finns alltid något som måste göras.

Snart är det dags för iftar, jag ska förbereda mig och skriva det sista innan jag lägger in detta inlägg ikväll.

**

Nu är jag tillbaka från både Tarawih och en tur runt byn, vi åkte till tre av de fyra elektronikaffärer som finns för att kolla priset på ett kylskåp, fläkt och Tv vi ska köpa. Vi passade på att köpa glass till hela familjen men min yngsta son, Hossam, var väldigt trött och knappast åt sin glass men vi lyckades få honom i duschen innan han somnade.

Skillnad? Jag menar Stockholm-Ebyar, böneutrop som frisk kommer från många moskéer, en närliggande moské (200 meter) för Tarawih med många andra att välja emellan inom en radie på 600 meter och värme, just nu 29 inomhus och 26,5 utomhus. Men vi klagar inte, ja lite grann.

Salam

Annonser
Det här inlägget postades i Juan V. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s