Svensk iftar

Med speciell hälsning till Juan som utropade matrevolutionen för någon vecka sen 😉

Igår gjorde jag det: ursvensk ängamat fick ersätta hariran och de kryddade linssopporna vi ätit tidigare i Ramadan. Soppan är en mild dröm på primörer med en touch av gräddighet och persilja, och jag fick nostalgiska härliga känslor. Slevade glatt i mig två skålar, vilket gjorde utrymmet för den eferföljande laxen rätt litet. Men yay, det var svensk iftar! På riktigt. Detta med ängamat är inte ens något vi brukade käka då jag var liten, men det kanske är generna som gör att jag älskar det.  Likadant lagar jag då och då kåldolmar vilket mamma inte brukar göra. Vad blir det härnäst?  Dillkött kanske. Svensk husman har vunnit mark i mitt sedan många år utprovade crossover-kök. Svenska desserter då? För mig som håller nere kolhydraterna kanske klassikern änglamat kunde vara något: vispgrädde med lingon. Det ska vara kaksmulor också, för den som är nyfiken, och jag får prova ut något lågkolhydratsalternativ.

Klart är iallafall att mat är kulturbärare, dofter och smaker bär på tidiga minnen som berör och det är något att ta på allvar. Som konvertit så är kanske ens kulturarv ännu viktigare.

Någon som undrar om min andra hälft gillade ängamaten? Tja, kan ge honom eloge för ett ovanligt öppet sinne inför nyheter på matbordet – för att vara nordafrikan. Min erfarenhet är att många annars är så övertygade om sitt eget köks förträfflighet att de inte ens vill prova något nytt. Men han testade trots att han var tveksam och även om det inte kommer upp på hans topp 10-lista så åt han. Men ikväll får det nog bli chorba 🙂

DSC_1714

Annonser
Det här inlägget postades i gunillakhadija. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s